Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.09.23

Albert Einstein

Albert Einsteinről talán nincs olyan ember a földön, aki ne hallott volna. De azt már kevesebben tudják, hogy ma is élnek leszármazottai.

Mint talán azt már megszoktátok, most is szeretném kicsit más megvilágításba tenni, máshogyan írni Albert Einsteinről és családjáról.

albert-einstein1.jpg

 

Albert Einstein 1879. március 14-én született Németországban, Ulmban. Szülőházát azonban ma már hiába keresnénk, hiszen egy 1944-es légitámadás során a bombázás elpusztította. Ellenben a városkában utcát neveztek el róla, Einsteinstraße. Apja Hermann Einstein, édesanyja Pauline Koch. Einstein húgával, Majával élete végéig szoros kapcsolatot ápolt.

Einstein csak négy éves kora után kezdett el beszélni. Lassú felfogású gyereknek tartották, ennek ellenére matematikából - nem meglepő módon - mindig kitűnő tanuló volt. Tanárai nem igazán szívlelték, mivel túlzottan önállóságra törekedett és nem rejtette el véleményét. Kiskorában szívesebben töltötte idejét egyedül, mint zajos társaságban. Édesapja szerette a természetet, ezért gyakran kirándultak , édesanyjától pedig a zene és az irodalom szeretetét kapta örökül. Hatéves korától tanult hegedülni. Kedvenc zeneszerzője Mozart volt.

albert-einstein-fiatal-koraban.jpg

A Zürichi Műszaki Egyetemre csak második nekifutásra vették fel. Igaz, első jelentkezésekor két évvel fiatalabb volt a többi jelentkezőtől. Mivel nem voltak még meg a középiskolai papírjai, ezért vizsgát kellett tennie. Nem sikerült a botanika és zoológia, valamint a francia nyelv vizsgája, ezért megbuktatták. Tanára ennek ellenére felfigyelt rá és azt javasolta neki, hogy végezze el a középiskolát, majd próbálja meg a következő évben a jelentkezést. Ekkor azonban gond nélkül felvették az egyetemre. 1900-ban megkapta tanári diplomáját.

Einstein sok mindent szeretett életében. Az olaszokért szinte rajongott. Így fogalmazott velük kapcsolatban, amikor Németországból Olaszországba költözött: "Az olasz hétköznapi emberek, férfiak és nők, egy magas szintű kultúra és gondolkozásmód nyelvét és kifejezésmódját használják... Mindezt a sokéves történelmi kultúrájuknak köszönhetik. Az Észak-Olaszországban élő emberek a legcivilizáltabbak, akikkel valaha is találkoztam."

Bár úszni nem tudott, de imádott vitorlázni, emiatt a családja folyton aggodalmaskodott. Amit viszont gyűlölt, az a katonaság és a háború: "Hőstettek vezényszóra, értelmetlen erőszak és a hazafiság nevében elkövetett gyűlöletes ostobaságok... hogy gyűlölöm őket! Milyen közönségesnek és megvetendőnek látom a háborút; inkább darabokra vágatnám magam, minthogy ilyen szégyenletes dologban részt vegyek."

1903-ben feleségül vette szerb osztálytársnőjét. Mileva Maric és Einstein szenvedélyesen szerették egymást. Albert feleségéről ezt mondta: "olyan erős és olyan független mint én".

albert---mileva2.jpg

1902-ben Mileva teherbe esett, majd szüleihez utazva megszülte gyermeküket, a kis Liserlt. Ám a gyermek további sorsáról nem lehet tudni. Egyesek szerint örökbe adták, mások azt állítják, hogy gyermekként meghalt skarlátban. Még két gyermekük született: Hans és Eduard. Utóbbi skizofréniával egy elmegyógyintézetben halt meg 1965-ben.

Einstein és Mileva 1919-ben váltak el, de válásuk előtt öt éve már nem éltek együtt. Einstein a váláskor ígéretet tett Milevának, hogy a Nobel-díjának összegét neki adja, hogy a fiúkat abból nevelje. Ám Albert akkor még nem tudhatta, hogy 1921-ben a fényelektromos jelenségért Nobel-díjjal tüntetik ki. A pénzt azonban csak 1923-ban kapja kézhez. Az ígéretét ennek ellenére megtartotta és elutalta az összeget Milevának. Hans, aki hidraulikai mérnök lett a Kaliforniai Egyetemen Berkley-ben, nem sokat találkozott apjával. Haragudott apjára, amiért az elhagyta édesanyját.

Einstein Milevával való válásuk évében feleségül vette Elsa Löwenthalt, aki egykori ápolója volt részleges idegösszeomlása és gyomorbántalmai idején. Elsa Albert első unokatestvére volt anyai, és második-unokatestvére apai ágon. Einstein eredetileg Elsa lányát szerette volna elvenni, ám az kitért a házasság elől, hiszen rokonaként tudott csak a tudósra nézni. Elsával 1936-ig élt házasságban. Közös gyermekük nem született, ám együtt nevelték Elsa előző házasságából származó két lányát.

albert-einstein3.jpg

Einstein különös módon állt a vallásokhoz. Ő maga zsidó volt, bár sem szülei, sem saját maga nem gyakorolta a vallást.

Részlet Albert Einstein 1946-ban írott önéletrajzából:

"A hajszából az első kivezető utat a vallás mutatta, melyet a hagyományos nevelő-oktató gépezet minden gyermekbe beleplántált. Így lettem és is - noha vallástalan (zsidó) szülők gyermeke voltam - mélyen vallásos, ez azonban 12 éves koromban hirtelen véget ért. A népszerű tudományos művek olvasása során hamarosan meggyőződtem arról, hogy a bibliai történetek jó része nem lehet igaz. Ennek következményeként szinte fanatikus szabadgondolkodóvá váltam, amihez az az érzés társult, hogy az állam szánt szándékkal hazudik az ifjúságnak. Ennek az élménynek az lett a következménye, hogy bizalmatlan lettem minden tekintéllyel szemben, szkeptikussá lettem a mindenkori társadalmi környezetben élő meggyőződésekkel szemben."

Egy másik idézet: "Én egy mélységesen vallásos hitetlen vagyok; ez egy új vallásféle."

"Az a szó, hogy «isten», számomra semmi más, mint az emberi gyengeség kifejezése és terméke; a Biblia tiszteletreméltó, ám primitív és meglehetősen gyermeteg legendák gyűjteménye."

Einstein nagyra becsülte Assissi Szent Ferenc életfilozófiáját, valamint rendszeresen olvasta a hindu és a buddhista forrásmunkákat is.

albert-einstein2.jpg

1952-ben az irzaeli kormány felkérte az akkor már az Egyesült Államokban lakó Einsteint, hogy legyen ő a második elnökük, de ő nem fogadta el a tisztet. Ezzel mégis ő lett az egyedüli, akit idegen állam kormánya felkért.

1955 április 18-án Albert Einstein álmában halt meg egy princetoni kórházban. Egyetlen ápoló volt jelen halálos ágyánál, aki elmondta, hogy a beteg német szavakat mormolt, amelyeket ő nem értett.

Agyát dr. Thomas Harvey, a halottszemlét végző patológus a család engedélye nélkül eltávolította a holttestből. Megvizsgálta, de nem talált semmi érdemlegest. Ellenben az agyat egy befőttesüvegben tárolta 20 éven keresztül, és nem volt hajlandó megválni tőle, ezért később ki is rúgták. Az esetet még bizarrabbá teszi, hogy meglátogatta Einstein rokonait és magával vitte az üveget. Michael Paterniti - Utazás keresztül Amerikán Einstein agyával című könyve ezt részletesen le is írja. Végül a patológus mégis megvált a szervtől.

1999-ben a McMaster University részletesebb vizsgálat kimutatta, hogy Einstein agyának a fali burkolati területe hiányzik, és ennek ellensúlyozására belső fali lebenye 15 %-kal szélesebb a szokásosnál. Ez a régió felelős a matematikai gondolkozásért és a térlátásért.

albert-einstein4.jpg

 

Egy picike kutatással elérhetjük Albert Einstein ma is élő leszármazottját.

apa anya
Hermann Einstein Pauline Koch
Albert Einstein Mileva Maric
Hans Einstein (1904-1973) Roboz Erzsébet
Bernhard Caesar Einstein (1930-2008)  
Thomas Martin Einstein (1955, Svájc)  
   
   
   
   

albert---thomas-martin.png

Thomas Martin Einstein aneszteziológus, 1961-ben született Svájcban.

 

Még néhány érdekesség:

Tudtad, hogy Albert Einsteinről mintázták Yoda mester szemeit és a ráncait? Vagy hogy E.T. szintén kapott kölcsön néhány vonást Einsteintől?

 

Einsteinnel egyazon évben születtek (a lista természetesen nem a teljes), tehát kortársak voltak:

  • Heltai Jenő (színművész)
  • Móricz Zsigmond (író, újságíró)
  • Móra Ferenc (író, újságíró)
  • Benczúr Gyula (orvos)
  • Erdei Viktor (szobrász, grafikus; Karinthy Frigyes nővérének férje)
  • Szabó Dezső (író)
  • Sváb Gyula (építész)
  • Otto Hieronimus (osztrák autóversenyző)
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.