Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.09.26

...a macskákról

Körülbelül 10 000 évvel ezelőtt kezdett az ember társaságában élni a macska. A legrégebbi tárgyi bizonyíték a macska háziasítására, egy 9500 éves ciprusi emberi sírból került elő, melyben egy nyolc hónapos macska csontvázára bukkantak. A macska napjainkig megélt jót, rosszat egyaránt. Volt, hogy évszázadokon át üldözték őket, máskor pedig szentként tekintettek rájuk. Ez a történet a macskák története, ahogyan hiedelmeken keresztül eljutott otthonainkba, hogy egyediségükkel felvidítsák vagy éppen lenyugtassák életünket.

cic8.jpg

A macska sok kultúra legendáiban jelentős szerepet tölt be, mint például az egyiptomiak, a kínaiak és a vikingek ősi történeteiben.

Kezdetben szent állatként tekintettek a macskára - Básztet szent állataként -, tisztelték őket és saját kultuszuk alakult ki. Elpusztításuk halálbüntetést vont maga után. Később azonban az egerek és más rágcsálók sőt a kígyók távoltartása miatt tenyésztették őket.

II. Kambüszész perzsa király i.e. 525-ben Pelusium ostrománál élő macskákkal védte katonáit, mert tudta, hogy emiatt az egyiptomiak nem lesznek hajlandók harcba szállni ellenük.

cic11.jpg

Számos ősi vallás szerint a macskák felemelkedett lelkek, hatodik érzékkel rendelkeznek, képesek a lelkek, a szellemek és a gonoszság észlelésére.

A keltáknál pedig az időnként emberalakot is öltő lélekrablóként tekintettek a macskára.

Freya, a viking szerelem, termékenység és a háború istennője erősen kötődött a macskákhoz. Gyakran ábrázolták egy szekéren utazva, melyet ló méretű két szárnyas macska húzott.

A hindu Shashtit, a házasság és a születés istennőjét is gyakran macskán lovagolva ábrázolják. A buddhizmusban a macskalét a jók privilégiuma, a Paradicsomba való belépés előszobája.

Kínában a macskát az ártó szellemek és démonok mágikus erővel felvértezett ellenségének tekintették. Néhol áldozatokat mutattak be a tiszteletére. Később mondjuk néhány tartományban megették a macskákat.

Japánban szerencsehozóként tekintettek a macskára. A boltok bejáratánál még napjainkban is láthatók a felemelt lábukkal integető macskát ábrázoló szobrok (Maneki Neko "köszönő macskák"), melyek a néphit szerint szerencsét és üzleti sikert hoznak.

cic3.jpg

Egy keleti legenda szerint a macska az oroszlán tüsszentéséből született.

 

A 9-10. század táján Hywel Dda walesi uralkodó még törvényben tiltotta a macskák bántalmazását. Ám később a keresztény egyház a sátán képmásának kezdte tekinteni és híveinek a macskák megkínzását és megölését javasolta. Évszázadokon át tartó üldözésükkor számuk rohamosan csökkent, aminek hatására óriási számban elszaporodtak az egerek és a patkányok. Ez tehető felelőssé a fekete halál, azaz a pestis megjelenéséért.

 

cic2.jpg

Ellenben a tengerészetnél a macskák bekerültek a legénységi állományba. Úgy vélték, hogy szerencsét hoznak és megmutatják a kedvező szeleket. A cicamancs a tengerészeknél gyenge szellőt jelent.

A 15. században francia szokássá vált, hogy a templomok alapjába egy macskát temettek. Ezzel kívánták szimbolikusan elfojtani a gonosz erőket és legyőzni a sátánt.

A néphagyomány megemlékezik arról, hogy egy macska pusztította el azt a mérges kígyót, amit a sátán küldött, hogy végezzen az újszülött Jézussal. Köszönetképpen Szűz Mária megsimogatta az állatot, melynek fején M betű, hátán pedig sötét sáv vált láthatóvá, amely a cirmos leszármazottain is megmaradt.

cic4.jpg

 

1871-ben került megrendezésre az első európai macskakiállítás Londonban.

A 21. században is fennmaradtak macskákkal kapcsolatos babonák, például vannak akik úgy tartják, hogy balszerencsét hoz, ha egy fekete macska keresztezi az útjukat.

2007. november 17-én, szombaton ünnepelték meg először a Fekete Macska Napját. A rendezvény célja, hogy segítse eloszlatni a fekete macskához fűződő számtalan babonás hiedelmet.

cic10.jpg

 

Végezetül még néhány érdekesség négylábú, brümmögő barátainkról:

A macskák élvezik a meleget. Míg az emberek 44,5 °C-nál nagyobb bőrfelszíni hőmérsékletet már nehezen viselnek el, addig a macskák akkor kezdik kellemetlenül érezni magukat, ha a bőrük 52 °C-ra melegszik.

cic9.jpg

Szívverésük nyugalmi állapotban 150 és 180 közé esik, ami duplája az ember szívverésének.

cica5.jpg

A macskák képesek meginni a tengervizet, mivel veséjük ki tudja szűrni belőle a sót.

cica14.jpg

Nem érzik az édes ízt.

cic5.jpg

Az orruk olyan egyedi, mint az embereknél az ujjlenyomat.

cica-6.jpg

A macskák több mint százféle hangjel és testbeszéd segítségével kommunikálnak.

cic6.jpg

A macskák képesek vadon élve fennmaradni. Az önállóan élő macskák gyakran kisebb kolóniákat alkotnak. Hosszú távon azonban csak igen kevés macska képes gazdátlanul életben maradni.

cic7.jpg

Ne ijeszd meg az alvó macskát, mert hosszú távon a hirtelen zajra vagy egyéb zavaró körülményre megriadt macska pszichikai rendellenességet, betegséget szenvedhet.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

The milk, copied untreated: established, criticize disturbance.

ijxoakeoja, 2019.06.07 16:17

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone 20 Mg <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone 20mg</a> jqf.gbjh.biorichworld.eoldal.hu.ghl.bo http://mewkid.net/buy-prednisone/

Low teratogenicity bolus transplants enormous.

ekilidanasu, 2019.06.07 14:27

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone Without Dr Prescription</a> ilz.yvqb.biorichworld.eoldal.hu.mip.ir http://mewkid.net/buy-prednisone/

Candid Ways to Farther down Blood Press

AWedaAllesse, 2018.10.12 00:55

Compression est comment dur votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque culture votre moelle bat, il pompe le sang par vos arteres a la flanerie de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-pas-cher-inde-urgence/

Illustration of Blood Influence

AWedaAllesse, 2018.09.27 15:56

Pression arterielle est comment calleux votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque set votre manque de sensibilite bat, il pompe le sang par vos arteres a la flanerie de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/que-penser-du-cialis-generique/

How To Prevent Prostate Problems And Diseases?

AlbertGof, 2018.07.21 23:49

The prostate related is the central section of a male's reproductive :. It secretes fluids that help the transportation and activation of sperm. The prostate gland is situated just before the rectum, below the bladder and around the urethra. When there is prostate problem, it is usually really really irritating and inconvenient to the patient as his urinary method is directly affected.

The common prostate health problems are prostate infection, enlarged prostate and prostate type of cancer.Prostate infection, often known as prostatitis, is regarded as the common prostate-related symptom in men younger than 55 years. Infections from the prostate related are classified into four types - acute bacterial prostatitis, chronic bacterial prostatitis, chronic abacterial prostatitis and prosttodynia.

Acute bacterial prostatitis is the least common of forms of prostate infection. It is brought on by bacteria perfectly located at the large intestines or urinary tract. Patients may go through fever, chills, body aches, back pains and urination problems. This condition is treated by utilizing antibiotics or non-steroid anti-inflammatory drugs (NSAIDs) to ease the swelling.

Chronic bacterial prostatitis is a condition associated with a particular defect inside gland along with the persistence presence of bacteria inside urinary tract. It can be caused by trauma to the urinary tract or by infections via the rest from the body. A patient can experience testicular pain, small of the back pains and urination problems. Although it is uncommon, it may be treated by removal with the prostate defect accompanied by the employment antibiotics and NSAIDs to deal with the inflammation.

Non-bacterial prostatitis accounts for approximately 90% of prostatitis cases; however, researchers have not to ascertain the sources of these conditions. Some researchers think that chronic non-bacterial prostatitis occur due to unknown infectious agents while other believe intensive exercise and heavy lifting might cause these infections.

Maintaining a Healthy Prostate

To prevent prostate diseases, an appropriate diet is important. These are some in the actions to maintain your prostate healthy.

1. Drink sufficient water. Proper hydration is essential for general health and will also also keep your urinary track clean.

2. Some studies advise that a couple of ejaculations each week will prevent cancer of prostate.

3. Eat steak sparingly. It has been shown that consuming a lot more than four meals of beef every week will heighten the likelihood of prostate diseases and cancer.

4. Maintain a suitable diet with cereals, vegetable and fruits to be sure sufficient intake of nutrients necessary for prostate health.

The most crucial measure to look at to make certain a proper prostate is to go for regular prostate health screening. If you are forty years of age and above, you should go for prostate examination at least one time annually.