Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.09.21

A gyógynövények begyűjtése

A GYÓGYNÖVÉNYEK BEGYŰJTÉSE

gyogynovenyek.jpg

Mielőtt bárki gyógy- (orvosi) növényt kíván begyűjteni, szerezzen pontos ismeretet arról, hogy községe határában milyen gyógynövényfajták léteznek. Gondoskodjék a gyűjtő megfelelő alkalmas szárítóhelyiségről, mely tágas, szellős, pormentes és elzárható legyen. A szabadban, naptól védett helyen való szárítás talán ajánlatosabb, de nem mindenütt rendelkeznek alkalmas, naptól védett területtel, viszont padlások, górék, pajták remek helyek lehetnek és az esős időjárás sem lesz kerékkötője a szárítási munkálatoknak. Ha több gyűjtő összefog, állítsanak fel mesterséges szárítóberendezést, mert az ilyen szárítóberendezés kifizetődik, amennyiben a gyógynövények szárítása után azon gyümölcsöt, zöldséget, gombát lehet szárítani.

A gyógynövények begyűjtésénél bizonyos szempontokat kell tekintetbe venni. Ezen szempontokat azért is kell figyelembe venni, mert ettől függ a növény felhasználhatósága, hatóanyag-tartalma stb. A gyűjtőnek ismerni kell a növényt, annak minden változatát, a növény részeit és azok fejlődését, de döntő fontosságú annak tudatában lenni, hogy mikor kell begyűjteni a növényt vagy annak részét. Gyakori szabály a rügyeket (gemma) kifejlődésük előtt, a leveleket (folia) a növény virágzása előtt, az egész füvet (herba) a magfejlődés befejezése előtt, a virágokat (flores) teljes kinyíláskor, a gyümölcsöket (fructus) beérésükkor, a gyökereket és gyöktörzseket (radix, rizóma) rügyfakadás előtt, vagy a levelek hullatása közben ősszel, amikor hatóanyagban a legtartalmasabbak. Mindebből láthatjuk, hogy naptári pontossággal nem lehet a gyógynövényeket begyűjtésének idejét meghatározni, mert figyelmes elbírálás alá esik a növény begyűjtésre szánt részének a fejlettsége. Tapasztalhattuk, hogy Szabolcsban, Sopron vidékén, a Mecsek hegységben, a Bakonyban a növények fejlődése későbben fog bekövetkezni, mint a Duna-Tisza közén, más időben a Dunántúlon, más időben a Hortobágyon és Szentes környékén. Páratelt, meleg tavaszi, napos időben mezők, rétek, szántók, erdők gyorsan kizöldülnek, száraz nyári nap a virágot és gyümölcsöt hirtelen beérleli, viszont a korai őszi fagy csakhamar lehullatja a leveleket és gyümölcsöket.

A növény föld feletti részei száraz időben, az érzékeny virágok a harmat felszikkadása után gyűjtendők, mert ellenkező esetben a nedvesen begyűjtött növény színét elveszti, megbarnul és selejtes vagy éppen hasznavehetetlen lesz; különösen vonatkozik e megállapítás a kellő gondosságot és körültekintést igénylő virágok begyűjtésére. A gyökerek, gyöktörzsek, tavasszal vagy ősszel, a nap bármely szakában gyűjthetők be, itt azonban gyors szárítás a fontos, amiről majd a továbbiakban lesz szó.

A növények begyűjtését lehetőleg valamilyen szerszámmal végezzük (kés, olló, sarló, fésű – kamillafésű), ami által a növényt újrafejlődésében nem akasztjuk meg, és a jövő évi gyűjtés lehetőségét előmozdítjuk. Egészen learatni sem szabad a növényt ott a feltalálási helyén, mert a növény ezáltal kipusztul. Gyakran megesett, hogy valamely község határában általánosan elterjedt vadon termő növény volt feltalálható, míg a következő évben annak se híre, se hamva nem volt. Ez a lelketlen gyűjtő bűne, ki teljesen learatta a növényt, talán még tövestül is kiirtotta. Iskolapéldája ennek a gondatlan, lelkiismeretlen gyűjtésnek a hazai, különben igen értékes gyógynövényeink közül az ezerjófűnek (Herb. Centauri) az esete. Egyik évben vagontételek kerültek ki belőle, míg a reá következő évben jelentéktelen volt a felhozatal. Így áll ez a hársfavirág szedésénél is, amikor a gyűjtők karvastagságú ágakat törnek le, hogy a virágot a hársfáról lecsipdessék. A jóindulatú, értelmes gyűjtő, amikor a növény már begyűjtésre nem alkalmas, mert magtermésbe ment át, összegyűjti és a kitermelt magot alkalmas helyen elszórja, hogy azok a jövő évben dús termést hozzanak. Kímélettel, gondossággal, szakértelemmel, de főleg szeretettel és jóindulattal az elmondott hibák kiküszöbölhetők.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.